1-Sizi biraz tanıyabilir miyiz ? Gökhan Güneş kimdir?
1980 yılında Kayseri’de doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimini Gaziantep’te aldım.
Hat sanatına ve resme olan ilgimden dolayı, 1996 yılında, babamın kurucusu olduğu
Güneş Desen'de çalışma hayatına başladım. Değişen piyasa şartları ve kartonlu sistemin terkinden dolayı, Güneş desen adı altında 2002 yılına kadar hizmet verdik. Hemen ardından, yeni kurmuş olduğumuz Arya Halı firmasında, 2002 yılından itibaren görev almaktayım ve 9 yıldır aynı işyerinde çalışmakta ve yönetim kadrosunda görevime devam etmekteyim
Bunun yanında Ar-ge ve desen bölümlerinde, diğer sektörler için de araştırmalar yapmaktayım. Başta, kumaş, havlu, battaniye, perde gibi konularla ilgilenmekteyim.
 |
2-Halı sektörüne girişiniz nasıl oldu?
Dedem, Atlas Halı’nın 30 yıllık emektarı, babam ise üretim bölümündeydi.İlk halıyı orda görmüştüm, sonra babam özel bir teklifle Has yün Halı firmasına, Gaziantep’e geldi. İlk çalışma yılının ardından, Güneş Desen firmasını kurdu. Sektöre,başlamam,babamın sayesinde olmuştur.Değişen teknolojik şartların gelişmesiyle, günümüze kadar uzanan bir serüvendi bu yol. Şimdi, almış olduğum bu bilgi birikimi ile Arya Halı'da devam edip, burada, birikimlerimizi ürünlerimizde göstermek niyetindeyiz.
|
Eski Günlere baktığımızda bir halı deseninin tek ebadını,6 ayda teslim ettiğimiz günlerden dijital ortama geçiş yapmayı, gerçekten bir değişim olarak görüyorum. O günlerde, böyle bir şey hayal olurdu ama yaşayarak tanıklık etmiş olduk bu değişime. Sektörümüz, ölçekli kağıtların ve keçeli kalemlerin kullanıldığı günlerden günümüze kadar geldi. Yeni teknolojide artık, bilgisayarda çizilerek tek tuşla doku emri verilebiliyor, bu harika bir olay ve çizimler artık dijital ortamlarda yapılıyor gerçekten güzel bir değişim süreciydi bu yenilikler.
4-Desen tasarımı konusunda Türkiye’nin konumunu nasıl görüyorsunuz?
Yurt dışı desen çalışmalarıyla değerlendirecek olursak ülkemizi tasarımcı arkadaşlarımız güzel işlere imza atıyorlar. Fuarlarda bunu gururunu görüyor ve yaşıyoruz. Bence, bunun önü açık.Gaziantep,in halı sektöründe, ileriki yıllarda da daha güzel çizgiler yakalayacağına inanıyorum.
5-Türkiye’de desen tasarımı konusunda verilen eğitimi nasıl görüyorsunuz?
Şöyle bir doğaya, ufuklara baktığımız zaman, ne kadar aykırı çiçekler, canlılar var. Çoğu zaman, halıda kullandığımız, doğanın kendisinden kopmuş görsellerdir. Bence, bir tasarımcı doğayı iyi etüt edip yaşayıp bunu, yeteneğiyle bütünleştirirse, eminim ki başarıyı yakalayacaktır.
Tasarım konusunun, eğitimle olacağını düşünmüyorum. Bence, kişinin kendi ruhunda bu var ve açığa çıkmayı bekliyor. Çıkartabilen de, bir ivmeyle sıçrıyor ve başarıyor.Ülkemiz için, nice iyi tasarımcılar çıkması ümidiyle diyelim.
6-Herkes desenin halıda çok önemli olduğunu söylüyor. Sizin için bir halıda en önemli üç unsur nedir?
Günümüz şartlarında, artık, halı ihtiyaç maddesi olmaktan ziyade, moda ürünü olarak kullanılmakta, görünüm olarak göze hoş gelen tarzlar ön sıralarda yer almaktadır. Satış öncelikli ürünlerde yine bu tarz ürünlerden oluşmakta dır.Bence artık, halıların, desen ve renk tarzlarıyla talep görmekte olduğunu düşünüyorum.
7-Desen tasarımı hayatın içinden öğeleri taşıdığı için tasarımcının da kendisini beslemesi gerekir. Bu bağlamda, siz kendinizi nasıl besliyorsunuz?
Ben kendim için, doğayı kullanıyorum.
2000 metre yükseklikte hayat başkadır. Tasarım için, kesinlikle görülmesi, gezilmesi gereken yerlerin çoğu, şehrimizde, ülkemizde bulunmakta geriye kalan halıya işlemekten geçiyor gördüklerimizi.
8-Desen tasarımcılığına başlamayı düşünen gençlere neler önerirsiniz?
Benim tavsiyem, eğer imkanları varsa gezsinler, kendilerini geliştirsinler, ve piyasadaki değişimleri ve modayı iyi takip etsinler.
9-Carpetrium ile ilgili düşüncelerinizi de bizimle paylaşır mısınız?
Sektör için faydalı çalışmalar yürütüldüğünü düşünüyorum. Farklılık yaratan sunum tarzlarını, sitenizdeki çalışmalarınızda görmeyi ümit eder, başarılarınızın devamı dilerim.